Saturday, January 2, 2010

2009 Dalam kenangan

Salam ukhwah, Alhamdulillah, amma ba`du.

Ku bersyukur, kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk meneruskan perjuangan yang juga belum selesai, moga saki-baki dari kehidupan ku ini akan ku gunai sebaik yang mungkin.

2009 telah pun berlalu dengan penuh suka dan duka, moga suka dan duka ku itu memberikan aku satu semangat baru untuk menempuhi hari-hari yang akan mendatang, moga ianya juga buatkan aku semakin matang. ameen..

Lima hari yang lalu adik ku (Ibah) telah pun selamat melahirkan bayi melalui proses pembedahan di pusat rawatan An-Nisa`. Semalam ketika mana aku menemaninya air matanya mengalir kerana kesan sakit dari pembedahan tersebut. Kebetulan baru ini aku ada mengirim madu dan juga minyak habbatus sauda` dari cikgu Nur Azam yang balik dari menziarahi Yaman. Bila ku teringat akan 2 perkara yang diceritakan akan kelebihannya di dalam Al-Quran dan juga Hadis, ku lekas-lekas ke dapur untuk membancuhkan madu & Habbatus sauda` dengan air suam, lalu ku berikan pada adik ku dengan harapan agar segera sembuh, ketika dia minum aku sempat berpesan "Bersabarlah, semua kesakitan yang dirasai ketika ini, akan dibalasi dengan ganjaran yang tak terhingga dari-Nya, ini adalah kerana kita seorang Islam" "Tidak seperti mereka yang bukan Islam, apa yang mereka rasai kesakitan diketika ini, bahkan jika mereka berbuat kebaikan dari mula dilahirkan hingga ke akhir hayat mereka sekalipun, apa yang mereka rasai kesakitan dibumi ini mahupun kebaikan yang mereka lakukan itu hanyalah diibaratkan debu-debu yang berterbangan kecuali bilamana mereka mengakui akan tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad S.A.W itu adalah hamba dan Rasul-Nya" Tambah ku lagi.. lalu ibah berpaling kepadaku dan melemparkan sebuah senyuman.

Oleh kerana telah lewat malam, aku segera masuk ke bilik, untuk berehat seketika sambil melihat laptop ku yang kian serius kerosakannya, herm.. nak beli baru, memang pada ketika ini ku tidak berkemampuan, nak beli dvd-rw optikal, harga nya mencecah rm 500.00, erm..biarkanlah dulu, banyak lagi yang perlu aku aulakan dengan duit simpanan yang sedia ada.

Buat sahabatku Ayub (bekas web master PERMAYA) Selamat pengantin baru, begitu juga buat Fifi, kad jemputan ke kenduri kesyukuran yang cukup "cute" telah pun ku terimanya, cuma kejauhan mengatasi segalanya, maaf sbb tak dapat hadir pada jemputan tersebut, ku berharap agar tiada ter"kesot" hatimu.. :)

Cukup dulu setakat ini, segala yang baik itu dari-Nya dan yang lemah itu dari kekuranngan diri ini, Wassalam

No comments: